Cum este corect: dragelor sau dragilor mele?

Astăzi, 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, ajungem la una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac vorbitorii de limba română: cum este corect - dragile sau dragele?



Cum spunem: dragele noastre sau dragile noastre?

Am fi tentați, cu siguranță, să spunem dragelor noastre colege că e ziua lor, dar, din păcate, din punct de vedere gramatical nu este corect. 
Forma corectă indicată de către Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne indică forma corectă ca fiind dragi, plural al adjectivului dragă. 
Dragă, dragi.
Colegele îmi sunt dragi, florile îmi sunt dragi. Niciodată drage.

dragile mele sau dragele mele cum e corect
Cum e corect: dragile mele sau dragele mele?

Îmi sunteți dragi sau îmi sunteți drage?

Adjectivul drag, fiind variabil, are trei forme flexionare:
  • singular - drag pentru masculin, dragă pentru feminim
  • pluralul este constituit dintr-o formă comună, respectiv, dragi

Dilema dragi vs. drage a fost îndelung dezbătută de către teoreticieni, iar dezbaterile sunt încă în desfășurare, dar până atunci DOOM-ul dă norma, indiferent de uzanțele cele mai frecvente ale vorbitorilor. Dezbaterea este cu atât mai interesantă, cu cât Dicționarul Explicativ al Limbii Române acceptă forma drage. 

Deci, dragii și dragile mele, dacă doriți să respectați limba română, scrieți cu diacritice și nu uitați să verificați în continuu normele în vigoare ale limbii române.

Acum, recapitulând, care este forma corectă: dragile noastre femei sau dragele noastre femei? (Dacă tot este ziua lor astăzi.)


Comentarii

  1. Forma corectă nu se poate stabili decât din literatura română tradițională - de la Sadoveanu și până la Rebreanu - pe care se pare că nu prea o mai citește nimeni. Punct.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Suntem deschiși oricărei propuneri de discuție, critici. Așteptăm comentariile voastre.
Mulțumim!
Echipa Thos.ro